Gegenwind im Reichswald

Strijd om windpark in Kranenburg:

Windturbines gepland van 200 meter hoog

In het idyllische Reichswald, aan de Nederlandse grens, zouden windturbines gebouwd moeten worden. 200 meter hoog, als zichtbare markering van de energiewende in Kranenburg-Frasselt. Tijdens een besloten deel van de raadszitting zal besloten worden, of het zover komt. De CDU meerderhedsfractie is naar eigen zeggen voorstander van het plan.

Een verrassende ommekeer, overigens. Tijdens de verkiezingen in 2009 sprak de meerderheid van de stadsraad zich namelijk nog uit tegen de geplande aanleg van een windpark in Aken. Ook een eerder rapport toonde al aan dat Windmolens in Kranenburg eigenlijk onvoldoende rendabel zijn.

In mei nog stelde Kranenburgs CDU burgemeester Günter Steins op zijn Homepage vast: „Fazit: In der Gemeinde Kranenburg gibt es für diese gewaltigen Anlagen wegen des Vogelschutzes in der Niederung und gab es wegen der sensiblen Landschaft entlang des Reichswaldes keine oder nur weniger geeignete Flächen für Windkraftanlagen!“. ("Samengevat: In de gemeente Kranenburg zijn er, vanwege de vogelbescherming in het laagland en in verband met de kwetsbaarheid van het landschap langs het Reichswald, weinig tot geen locaties geschikt voor deze enorme installaties!") Deze tekst is heden nog op de site van de burgemeester na te lezen.

Inmiddels zijn er, aldus de burgemeester, door de catastrofe met de kernreactor in Japan en vanwege de door de duitse politiek gewenste energiewende veel argumenten die voor windenergie in het Reichswald spreken.

Volgens de recente plannen zullen er aldus langs een kleine bosweg door het Reichswald toch een 15 tot 23 tal windturbines gebouwd worden. Elk hoger dan de Dom in Keulen.

Burgers, omwonenden en mileubeschermers vragen zich nu af: waarom is nu ineens alles veranderd? En wie heeft er eigenlijk zo'n gigantisch windpark nodig, en wie verdient eraan?

Bron: WDR, Lokalzeit Duisburg
Vertaling: Tegenwind in het Reichswald